Богдана Атанасова

 

 

 

Богдана Атанасова е родена на 01.05.1979 г. в Бургас, където завършва музикално училище със специалност – пиано. От зимния семестър на 2015 година е преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултет по педагогика, специалност „джаз и поп пеене". През декември 2013 г. защитава докторска дисертация на тема „Джазови фестивали в България след 1989 г. – най-новата история на българския джаз". През 2005 г. се дипломира в магистърската програма по джаз и поп пеене във Висше училище по музика и сценични изкуства, гр. Франкфурт на Майн, Германия. Преди това завършва Софийски университет в специалност Mузикална педагогика, главен предмет – пиано.

В годините на интензивни занимания с класическо пиано има многобройни участия в концерти в България и Германия, както и награди от национални и международни конкурси.

 

В периода 2001 – 2007 г. живее и учи в Германия, където придобива богат, професионален опит като джаз-вокалист в разнообразни проекти и сцени в Европа:

 

През 2010 г. записва втори албум с авторска музика и джаз стандарти, който е представен на фестивала "Spirit of Burgas” - сцена за джаз и блус.

От 2008 до 2013 година е соло-вокал на група What’s Up Band, с която осъществява множество концертни пътувания в Холандия, Белгия, Великобритания, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Испания.

Непрестанно развива изпълнителска и композиторска дейност.

 

От 2003 г. работи, като преподавател по пиано и пеене в музикални училища в Германия (Musikschule Hochtaunus; Frequency Music School – Frankfurt; Academy of stage arts - Oberursel), от 2007 г. в България – частна практика, детски градини („Уве кинд" – Бояна, София; „Чуден свят" – Драгалевци, София), RockSchool – София, преподавател по заместване в НАТФИЗ, както и хоноруван преподавател в Нов български университет, специалност джаз и поп пеене.

През 2013 г. създава студио „Music box", в което проектира дългогодишния си опит на изпълнител и учител по пиано и пеене. Там разработва новаторската програма за деца – „Чужд език чрез пеене", съставена изцяло от авторски, дву-езични песнички с текстове на български-английски или български-немски език.