Християна Дънкова

 

 

 

Християна Дънкова е родена 1992 година в град Добрич. От 7 годишна свири на пиано, пее и учи солфеж в училището по изкуства „СОУ Св.Климент Охридски” гр.Добрич. Скоро след това започва и заниманията си като самостоятелен изпълнител в Студио за поп-рок певци „Сарандев” пак в родния й град. Следват участия в страната и чужбина,награди,признания и много пътувания.

 

След средното си образование завършва и НМА "Панчо Владигеров" в класа на доц.Алис Боварян. През 4-те години на обучение, Християна е активна във всички студентски концерти,мюзикъли и продукции.

 

През 2013 година,Християна става част и от екипа на Камен Донев и участва в представлението му „Възгледите на един учител за всеобщата просвета”.

 

През 2014 година получава първата си главна роля в Национален Музикален Театър "Стефан Македонски" ,където играе Сали Боулс в мюзикъла „Кабаре". Същата година Християна се явява на кастинг в „Гласът на България”. 4-те стола на треньорите се обръщат и тя избира отбора на Миро. Стига до полуфинал .След края на формата,Християна, официално става част от неговия екип и заедно реализират множество проекти,промоция на албума му и голямо лятно турне.

 

През 2015 г. Християна записва и първата си авторска песен „Дошъл назаем” по музика и текст на Радостина Колева и аранжимент на Дани Милев. Песента е написана специално за Юбилейното издание на „Златния Орфей” и е една от избраните песни.

 

През 2016 г. Е и вокалистка на бенда на "Шоуто на Канала" по БНТ. В момента активно преподава поп и джаз пеене и подготвя първият си сингъл "Една Игра " по музика и текст на Светлин Къслев a.k.a Starlight.