Александър Христов

 

 

 

 

Александър Христов започва да взима уроци по класическа китара на 8-годишна възраст в град Троян. По това време се засилва неговият интерес и към електрическата китара, като от 11-годишен свири в рок-групи и се изявава на сцени и конкурси на местно ниво.

 

През 2009 г. стартира обучението си по "поп-джаз китара" при Огнян Весков (Биг бенд - БНР) и "тонрежисура" в Нов Български Университет. През този период взима участие в множество формации, проекти, майсторски класове и уоркшопи с музиканти и преподаватели от чужбина и България: Уоркшоп с Българският китарист Николо Коцев, Уоркшоп с джаз-блус легендата Робен Форд. По време на майсторския клас на Милчо Левиев и Вики Алмазиду печели стипендия от НБУ за своето представяне.

 

От 2012 г. участва активно на софийската музикална сцена. Заедно с бандата „Curls & Pearls" пътува в Дания, Холандия, Англия, Швеция, Финландия, а с джаз триото „Birdland" в Италия, Испания, Франция и Португалия. През 2015 г. година Александър започва проектите „John Mayer Night" - трибют в чест на вдъхновяващия за хиляди млади китаристи и пресечна точка на блуса с поп музиката Джон Мейър и „Alex&Dessy".