Надежда МакКюн

 

 

Надежда МакКюн открива музиката още от ранна възраст с уроци по пиано и участие във вокална група, а по-късно и младежки хор в родния си град Казанлък.

 

След завършване на гимназия с активно изучаване на математика, тя се насочва към музиката като професия. Занимава се с поп и джаз пеене, като участва в различни формации с музиканти като Венци Благоев, Станислав Арабаджиев и вокалния ансамбъл "Tamara Voices".

 

След посещение на един от майсторските класове на Наташа Миркович (Босна/Австрия) през 2016 година в България, Надежда открива класическото пеене и любовта си към бароковата и ренесансовата музика, както и ансамбловото музициране. Това я насочва към изучаване на Хорово дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където през 2021 година завършва специалността при проф. Теодора Павлович.

 

През това време Надежда многократно пътува в чужбина, за да участва в хорови проекти, след като през 2017 година бива избрана за единствения участник от България за Световния младежки хор. Това поставя началото на пътувания в Норвегия, Англия, Словения, Унгария, Китай и Канада.

 

Тя е единствената българка, избрана да участва в предстоящия Първи международен майсторски клас CHORUSLAB по хорово дирижиране в Москва през ноември 2021. Чрез MUSIC BOX тя открива и удоволствието да преподава на начинаещи певци и музиканти, използвайки нетрадиционни начини за работа с тялото и гласа.